Digitaal sollicitatiegesprekken voeren kan ook!

ZWS Recruitment_Digitaal sollicitatiegesprek (2)

Digitaal sollicitatiegesprekken voeren kan ook!

Sollicitatiegesprekken voeren kan ook digitaal! Afgelopen week heeft onze collega via beeldbellen een sollicitatiegesprek gehad. Even wennen, omdat het anders is dan je gewend bent. Echter; wel net zo effectief! Maar toch moet extra goed op een aantal punten letten.

In deze periode werkt iedereen, die daar de mogelijkheid toe heeft, thuis. Ook recruiters en managers met wie je normaliter op kantoor zou afspreken voor een sollicitatiegesprek. Gelukkig bestaat videobellen ook nog! De perfecte oplossing om elkaar toch nog ‘face to face’ te kunnen spreken. Maar ook hierbij is een goede voorbereiding belangrijk en wil je de best mogelijke eerste indruk achterlaten.

Zorg dat je apparatuur (goed) werkt!

Je wilt natuurlijk op zijn en tijdig klaar zitten voor het gesprek. Zorg er voor dat je van tevoren hebt getest of je webcam en microfoon goed ingesteld zijn en werken. Zo voorkom je dat je tijdens het gesprek nog met de instellingen bezig bent. Test bijvoorbeeld eerst of alles goed werkt door met een collega of een vriend te bellen, zodat je zeker weet dat alles in orde is en eventueel nog wat instellingen kan aanpassen.

Locatie
Wees je er altijd van bewust dat jouw gesprekspartner niet alleen jou ziet, maar ook jouw achtergrond. Bedenk daarom van tevoren waar je niet alleen ongestoord kunt bellen, maar waar ook de achtergrond zo neutraal mogelijk is. Zorg dat deze niet afleidt en professioneel overkomt. Je wilt immers dat het gesprek om jou gaat en niet de poster aan de muur.

Kijk je gesprekspartner aan!
Ook al zit je niet fysiek in de zelfde ruimte, het blijft belangrijk om jouw gesprekspartner goed aan te kijken en oogcontact te maken. Kijk elkaar aan en wees je er van bewust dat jullie elkaars ogen gewoon kunnen zien! Oogcontact laat blijken dat je luistert en dat jouw aandacht volledig bij jouw gesprekspartner ligt. Ook digitaal!

Onze collega heeft vorige week een goed online sollicitatiegesprek gehad, en gaat de komende week aan de slag op een nieuwe opdracht. Effectief. Veilig. Doeltreffend.